Tuesday, January 12, 2010

Aku Ingin



oleh Prof.Dr.Sapardi Djoko Damono

Aku ingin mencintaimu dengan sederhana
dengan kata yang tak sempat diucapkan
kayu kepada api yang menjadikannya abu

Aku ingin mencintaimu dengan sederhana
dengan isyarat yang tak sempat disampaikan
awan kepada hujan yang menjadikannya tiada..

Nota: Puisi ini pertama kali didengar apabila tuan Harry Aveling mendeklamasinya melalui Youtube dan dicapai melalui Facebook Puan Taheera Rosheena Mohamed. Saya suka!

10 comments:

nadya.s said...

cantiknya. nad suka. touche. can i republish @ my blog.?

DR Bubbles said...

Silakan Nad.:-)

Anonymous said...

kamu sentiasa suka puisikan? ya, puisi itu dalam sekali maksudnya.

nadya.s said...

thanks abg is. if have more. pls do share.

kella said...

sungguh indah. terima kasih. boleh saya publish kat my facebook?

Jiwa Rasa said...

Saya nampak ada jiwa yang sedang berbunga-bunga!!

DR Bubbles said...

Anon: Banyak lagi puisi Prof.Sapardi yang sedap.

Nad: Ada lagi..

Kella: Hello! Ada dalam FB ke?

Bang Jiwa: Hehehe...

jeansLusuh said...

Dr Bubbles sedang berbunga bungaan sekarang .. itu sebab jiwa nya penuh bunga bungaan dan coretannya juga penuh kembangan bungaan .. Pak Doc .. iya kalau udah ada bunganya, harus sahaja disunting, ngak usah ditunggu tunggu takut nanti disunting oleh cowok lain gitu .. adoyaiiiiii ....

ARWENNISA said...

best sgt..saye pun nak republish kat my blog..bole x??

kella said...

Yup, saya ada facebook. Boleh la add Dr. as a friend. What say you :)