Tuesday, October 07, 2008

The dreaded questions during Raya (and how to answer it)

The usual dreaded question from all those Makcik Bedahs during Raya visits:

Usual Question no. 1

Makcik Bedah "Eh,kau bila lagi?"
Your Answer : "Eh,makcik tu yang bila laginya?"
Makcik Bedah: "Bila apa pulak kamu ni?"
Your Answer : "Bila nak 'gol'..makcik"

(Naahh.. I don't think so it will ever come out from my mouth)

Usual Question no. 2

Makcik Bedah : "Ish, bila lah aku nak rasa nasi minyak kau ni?"
Your answer : "Insya Allah, nanti saya buatkan masa tahlil makcik nanti!"

(Naaah...again don't you ever....)

Usual Question no.3

Makcik Bedah: "Bila kau nak kahwin ni?"
Your answer : " Saya ni gay makcik!"


(Tried this year and it worked! No more questions or even conversations followed after that....)

Lesson learnt: Don't want or like to do it but have to do it (sometimes) and dont' worry, those answers are only reserved for the really annoying ones.

Note: some of the 'expletives' has been edited.Hehe...ramai potential 'ibu mertua' baca blog ini.

16 comments:

Kak Teh said...

Mak Cik Kak Teh (sambil cekak pinggang dan menggeleng kepala:
Eh, engkau ni bila lagi?? Snowbell dok ternanti-nanti lauk kenduri!

Roti Kacang Merah said...

my jawapan pulak to Makcik Bedah:

"bahagia sangat ke kahwin ni??? tengok korang asyik pening kepalaaaa je melayan macam-macam kerenah?"

and i actually did that masa zaman bujang dulu, hehe. aku memang kejam like that, tak tahu ke. grins.

btw, Selamat Ari Raya, DocBubbs!!!

puteri kama at-tarawis said...

Mak Cik Kama (pun dok beletiaq sambil geleng2 kepala): Nak makcik tolong pinang ka? Habaq mai mana-mana yang bekenan!

drbubbles said...

makcik kakteh: Saya...err...saya...err..
(Resepi Kenduri special for Snowbell: Whiskas Masak Merah!)

rotikacangmerah:

mak aih! lagi brutal!

Makcik kama: Saya...er...saya ...err..(kelu lidah - ni nak kena belajaq dengan Pak Abu lepas ni!)Hehehee....

Anonymous said...

hish! cerita ni buat saya teringat my cousin. dia dah lama solo.

tiap-tiap kerja kahwin, mesti pakcik-makcik cakap "lepas ni, kau nye turn pulak". Boring tahap maksima lah.

sekarang tiap-tiap kerja tahlil, dia pulak cucuk the same makcik and pakcik " lepas ni, cik nyer turn pulak kot"

Akmal said...

drbubbles,
Hahaha~~hadoi....
Saya pun orang rumah dah sibuk nak matchmaking. Marah betul. Sebok aje kan? Kan? :P

elisataufik said...

kalau jawab macam No 1 & 2 tu, silap-silap ada orang kena lempang satu das...

Jawab je lah "jodoh tuhan tentukan.. saya ikut aje" and give a shrug. Mana tahu, kena gaya, dapat duit raya!! hoo hooo!

Orang banyak berbudi, a good sense of humor, ber cita-cita tinggi.. tak lama lagi adalah orang berkenan, insya-Allah :)

Umi Kalthum Ngah said...

Saudara Iskandar...

Biasalah mulut orang...bukan mulut tempayan..tidak boleh ditutup...buat 'dek' saja lain kali kalau ditanya...

Apapun, saya ucapkan

Eid Mubarak!

Semoga berbahagia...

Wasalam

drbubbles said...

anon,akmal: itulah polemiknya.pada saya sama sahaja senarionya baik lelaki & perempuan.Saya sebenarnya tak kisah kena tanya dek keluarga yang rapat dan kenal benar siapa kita ini.

Tapi yang buat malas nak melayan ini yang bertanya soalan ini sekadar mengisi 'masa lapang'mereka.Bab lain tak pulak ditanya - hobi ke,halatuju hidup ke, etc.

madam elisa: ado jodoh ado lah nanti....insya allah.

Puan Umi: Aduh! Sudah bertahun-tahun buat 'derk'- kadang-kadang terpaksa juga tutup 'mulut tempayan'.

Oh..Selamat Hari Raya. Terima kasih.

Anonymous said...

Selamat hari raya pembuka kata
Buat Is yang jauh di mata
Itule... sebelum Mak Bedah mula bersuara
Hulurkanlah dulu duit raya

klmuk

Caieja said...

Makcik Bedah : "Ish, bila lah aku nak rasa nasi minyak kau ni?"

My standard answer : "Laaa.. Semalam nape tak datang???"

Believe me, ada yg percaya. :)

Selamat Hari Raya

Manal said...

I plak kan:

Cousin 20++years senior yg dah ada 2 cucu said: La ingat kan call nak jemput ke nak dtg antar kad ke?

Me: Ler, buat apa i pusing2 citer mcm2 tanya mcm2 if i wanna jemput u? Next time if its for that reason, i terus cakap straight away, takde pusing2 dah!

But we are close like that, so no hard feelings, and his anak sama baya dgn my 3rd brother, both are 24 years old. Dulu dia pon kasi i duit raya sampai la ke A-level you!

Part GAY tu, nanti satu kampung tau u gay, abis la can diorg nak pinang u kan? takpe jitut, jodoh seberang menanti ada di dalam train??

drbubbles said...

klmuk: tahun ini duit raya freeze sebab wall street collapsed!hehehe..

syaja: they want to believe what they want to believe..sometimes we just have to give what they want to keep their mouth shut..hehehe

manal: biar lagu tu - aman sikit bila balik kg.

manal - the so called romantic orient express tak berhenti di stesen keretapi jerantut. Yang berhenti keretapi mel....

khairyn said...

Selamat pengantin baru eh salah! Selamat Hari Raya doc

Amiinn

hohoho

Lollies said...

salam dr. bubbles, leceh jugaklah soalan cepumas begitu. lagi satu soalan yang orang dah kahwin tapi belum ada rezeki dapat anak tak suka ialah, bila nak merasa timang anak ko. dan kalau dah dapat anak pulak, bila nak menambah. dan kalau dah tambah satu, tanya lagi bila nak menambah. dah tambah pun masih di tanya. gitulah. kita ni inquisitve orangnya. :D

drbubbles said...

Khairyn: Selamat Hari buruh! Eh silap Selamat Hari Raya orang-2 di Glasgow!

Lollies: hehehe..kalau dah tua..ado questions nak di tanya tapi tak berani...heheheh