Wednesday, March 15, 2006

Shapes & Sizes















Kids describe things in simple ways based on colour, shapes and sizes.

Allow me to illustrate it with my nephew Amin as example.

He sees my Brother, Deni as " Pakcik Gelap" because he got dark sawo- matang complexion.He describes my youngest brother , Asraf as "Pakcik Kecik" because he is a thin and lanky guy ala ala Ariel of that famous indonesian band Peter Pan (Cheh!)

And worst of all, he got special name for me and you can imagine how difficult my life could be with him tagging along for evening stroll when he screamed,

"Pakcik Besar! Pakcik Besar Tunggu Amin!"
Rasa macam langit runtuh menghempap jiwa.







17 comments:

sweethuneyz said...

heaheahea....
pakcik besar seh kena...
but then again.. besar besar pon cute jugaks kan?? hehe

drbubbles said...

yea saya memang cute..hahaha (banyak la ko)

Zack said...

As'kum ! Lompat dr blog kak QotH.

That kain pelekat looks eerily familiar...

raksaksabiskut said...

he he he..ok what pakcik besar..
memula tadi, i almost read that as parit besar...hahaha

lama saya tak mai sini...pak saq apa habaq ? :)

klmuk said...

pakcik besar?? sesuai lahh nak jadi bodyguard kan. hehe!!

drbubbles said...

zack: wsalam. kain pelikat tu bapak saya bagi (or saya selalu ambik kain pelekat baru dari almari dia tiap kali balik kg) tau! saya tak curi dari ampaian rumah orang.sumpah! hehehe

raksasebeskut: parit besar lagi trauma kalau dia panggil aku.

klmuk: sesuai jadi tauke bodyguard..heheheh tambah misai tebal aje skit

Queen Of The House said...

OK apa Pakcik Besar. Nasib baik dia tak panggil something worse (like Giant or Hippo ke).

I had a step grandma I called Tok Besaq (she was the first of my grandfather's 3 wives).

Ayu Ikhwani said...

Ni first time datang browse blog ni and the first entry itself made me laugh hehehe.. Tq

drbubbles said...

QOTH: nasib baik pengetahuannya hanya sekadar perkataan bahasa malaysia semata-mata..

ayu ikhwani: sila bayar 30 posen kepada saya.

MakNenek said...

hahhahaa...gelak aku ! pakcik besar!

Kak Teh said...

tu lah, just imagine kalau dapat kawin dengan ehem ehem tu, takkan nak panggildia mak cik besar??? tak patutlah!

den said...

hehehe..:D
pandai tul anak sdare..

Jiwa Rasa said...

mujur pakcik besar bukan pakcik bear...

Nazrah said...

out of the mouth of babe's indeed huh?

nasib baik dia panggil besar aje...mana tahu lama-lama jadi doa, pakcik pangkat besar, kereta besar, rumah besar, gaji besar, dan sebagainya...

mobilemom said...

Uncle tedddyy beaarrrr!! hehehe

;)

About Blogreader said...

Ha ha!

drbubbles said...

maknenek,diz(blogreader),den,mm,: apa gelak-2? hehehe..

sis nazrah: pengurus besar ok jugak tu...

bang jiwa: gummy bear will do..hhahaha

kakteh: kalau panggil menantu besar pun ok gak kan mak?? hahahaha...