Sunday, April 06, 2008

Gurindam Minum Pagi

Hilang ibu,hilanglah kasih sayang,
Hilang ayah,hilanglah pendidikan,
Hilang adik-beradik,hilanglah kekuatan,
Hilang isteri,hilanglah segala-galanya.
Saya belajar gurindam lama ini dari seorang tua yang saya kenali semasa minum pagi tadi.

8 comments:

Anonymous said...

takper beb ;

itu semua hanya hilang di dunia ..

kalau hilang ibu kita masih boleh berkasih sayang dgn anak2 yatim yg senasib dengan kita

kalau hilang ayah kita masih boleh mencari pendidikan dengan sahabat yang sefitrah mencari ilmu

kalau hilang adik beradik kita masih boleh berkongsi dengan sahabat-sahabat atau teman rapat kita

kalau hilang isteri emmmm camner yea, kira kena carik yg lainlah :)

tapi yang penting jangan kita hilang Agama kita, pehhhh susah ooo dunia dan akhirat .. takleh carik lagidah kalau kita dah terlupa Agama kita .. sooo kuatkan iman dan aqidah, insyaALLAH kehilangan itu semua dapat kita atasi dengan hati yang tenang, lapang dan terbuka ...

jom pekena teh tarik ....

apartmentMesraVilla

myheartbleeds said...

How about hilang suami?

But I agree with anonymous... itu semua pinjaman di dunia

drbubbles said...

myheartbleeds: ha ah...what happened to hilang suami?I guess Pakcik Pie recited the gurindam from his memories and forgot to mention about hilang suami. Tak apa, next time I meet him at Ampang Jaya on Sunday I will ask him.:)

myheartbleeds said...

great! nak tengok betol tak...

my kitchen said...

haloooooooooo.

apa cite orang malaysia????
orang sms napa tak jawap...


fida

salam dari kejauhan

drbubbles said...

fida@mykitchen: SMS? Tak dapat pun.Lagipun dah tukar no telefon. Cannot reveal here lah.:)

my kitchen said...

salam dari kami di Dubai

sayu beb baca citer tu ,ingat la mase kecik2 dulu susah dok kat kg
sedih campur hiba,,,dlm kita hadapi kesusahan ade lagi yg lebih susah dari kita..apa2 pon let berdoa lah untuk keluarga yg tak bernasib baik....

salam dari kejauhan
awie the chef

drbubbles said...

mykitchen: weh, dah sampai Dubai dah?apa khabar you all? sihat ka?nice meeting you guys!